keskiviikko 17. syyskuuta 2008

Ah, vårat älskade grannland!

On tapahtunu suuri katastrofi. Mun rakas Sverige-toppini tuli pesusta - vihreenä! Nyyh. Täytyy kai hankkia uusia Sverige-tuotteita.

Ruotsista puheenollen, lueskelin tossa eilen Skogssportia (Ruottin Suunnistaja-lehti). Simone Niggli oli syyskuun 2.päivä synnyttäny tytön, jonka nimeks tulee Malin Niggli. Skogssportissa oli "yksinoikeudella" sen söpöläisen kuva otsikolla "Uusi kultakimpale Nigglille". Veikkaan, että Malinistakin tullaan vielä kuuleen...

Yks juttu kerto tapauksesta, josta Ruottissa on lähiaikoina käyty kiivasta väittelyä. Vimmerbyssä oli järjestetty Elitserien-sprintti (vrt. Huippuliiga) VIRHEELLISELLÄ KARTALLA. Koko kisa jouduttiin hylkään ja järjestäjille tuli pieeentä suolausta.

Suurin moka oli se, että muurissa oleva suuri portti, jonka kautta kulki selkeesti nopein reitinvalinta, oli merkattu vahingossa läpipääsemättömäks kisakarttaan. Osa porukasta oli juossu siitä silti, osa kiertäny. Aitoja oli maastossa enemmän kun kartalla, ja niihinkin aitoihin, jotka oli piirretty karttaan, oli laitettu liian lyhyet väkäset, jolloin täydessä juoksuvauhdissa ei pystyny merkkiä erottaan aidaks.
Kartan valkosessa mettässä oli ollu märkää suota ja selkeesti hidastavaa maapohjaa, jota ei kuitenkaan näkyny kartalla. Miinuksena myös se, että kaikkia maaston rakennuksia ei oltu merkitty karttaan.

Tää jamppa, joka oli kartan piirtäny, on sanonu olevansa kauhean surullinen tapahtuneesta, mutta puolustelee, että hän tätä kisaa varten piirsi sprinttikartan för första gången elämässään ja että hän tunsi stor osäkerhet jo etukäteen. Laittakaa ny sit tällänen jäbä tekeen kartta Elitserieniin, jossa liikkuu kuitenkin aika suuret rahat.

Smålannin suunnistuskomitea ei hoitanu hommaansa kunnolla, koska olis ollu sen velvollisuus tarkistaa kartan laatu. Toivottavasti ne otti tästä kerrasta oppia, ettei ens kesän O-ringenillä käy yhtä köpelösti...

Huono säkä kävi myös miestensarjan voittaneella Erik Öhlundilla. Tää oli Erikille toinen kerta tänä vuonna, kun se voitti Elitserie-sprintin, ja myös toinen kerta kun ko. kisa hylätään. Bättre tur nästa gång, Erik!

Mutta sitte vähän kivempiin uutisiin.
Nimittäin on olemassa inhimillisiäkin bussikuskeja! Mun Nokian bussin stop-nappi ei toiminu tänää, ja sitten ku joku täti huusi kuskille haluavansa jäädä pois kyydistä, niin kuski teki EI-äkkipysäyksen, jolloin kukaan EI lentäny tuulilasiin, ja jopa huikkas: "Anteeks kaikille matkustajille kun tää nappi on epäkunnossa. Tulkaa sanoon tänne eteen kun haluatte jäädä pois." Mä en suoraan sanottuna ollu uskoo omia aistejani. Näin ei oo koskaan aikasemmin käyny! Tää kuski palautti mun uskon bussikuskeihin! Nöyrin kiitokseni.

Kolmen viime päivän aikana oon nähny kolme sotaleffaa: Pearl Harbor, Käsky ja Pelastakaa sotamies Ryan. Tässä vähän arvosteluja näistä...

Pearl Harborissa oli parhaimman näköset näyttelijät: Ben Affleck ja se sen bestis oli molemmat ihan syötävän sulosia!!! Affleck on mun ehdoton lempparinäyttelijä, kun se on niin symppis (ja hottis). Leffassa oli aika järkkyä Amerikka-propagandaa (näytetään esim. englantilaisia, jotka sanoo Affleckille: "Jos kaikki jenkit ovat yhtä urheita kuin sinä, niin auta armias heitä, jotka erehtyvät hyökkäämään kimppuunne.", ja japseja, jotka Pearl Harbor -iskun jälkeen sanoo: "Miten minusta tuntuu, että me vain herätimme nukkuvan karhun...") , taistelukohtaukset oli massiivista räiskintää ja erikoistehosteiden jylläystä, ja ihmissuhdekuviot ennalta-arvattavia. Nautin silti pätkästä älyttömästi, olihan siinä sympaattiset (ja hyvännäköset) pääosanesittäjät, aihe oli mielenkiintonen, ja välillä rupes väkisin naurattaan ja välillä itkettään. Suosittelen!

Käsky taas on se uus suomalainen leffa, joka kertoo sisällissodan jälkeisistä punasten telotuksista. Tätä oli pakko mennä äikänkurssilta kattoon... Oli kyllä huono leffa. Liikaa mässäilyä tappamisella sun muulla... Edes pääosanesittäjä Samuli "Tyttö sinä olet tähti" Vauramo ei pelastanu tätä leffaa. Välttäkää, jos suinkin voitte.

Pelastakaa sotamies Ryanissa taas oli kaikki klassikkoleffan tunnusmerkit. Itketti, nauratti, suututti, herätti kysymyksiä, vei täysin mukanaan. Oon nähny tän leffan aikasemminkin, mut aina se on yhtä hyvä. Kattokaa tämä, jos ette oo koskaan tätä nähny. Ehdottomasti paras kokonaisuus näistä kolmesta sotaleffasta.

Se seuraus tästä sotaputkesta oli, et näin viime yönä kauheeta painajaista. Zombie jahtas mua ympäri Etelä-Afrikkaa, enkä millään pystyny herään vaikka luulinki tajuavani että se on vaan unta. En siis suosittele kenenkään kattovan näitä leffoja näin putkeen kun mä...

Sen lisäks että nää elokuvat on itkettäny mua viime aikoina, niin itkin myös sitä, kun me luovuttiin meidän vanhasta autosta ja ostettiin uus tilalle (tai siis kyse on isän työsuhdeautosta, joka pitää vaihtaa aina viiden vuoden välein). Meiän perheen miäspuoliset jäsenet vaan nauro että onneks meillä ei oo mitään kotieläintä, kun mä kiinnyn autoonkin noin paljon. No, miks ei autoillakin vois olla tunteita?

Tässä kaikki tällä erää, näillä näkymin myös kaikkien aikojen toiseksviimenen blondeilu:

My blondest moments
Tällä viikolla oli kolmas kerta, kun näin Pelastakaa sotamies Ryanin. Oon aina ihmetelly, kun leffassa on kapteeni Miller, alikersantti Jackson ym. "titteli + sukunimi"-hemmoja, että miks se Ryan on titteli+ETUNIMI. No nyt mulle selvis, että tää Ryan onkin sen tyypin sukunimi...

Ei kommentteja: